casual

DSC_0563-1024x683

Koliko puta u toku dana zastanete i razmislite o tome koliko ste zapravo srećni? Koliko puta odvojite vreme samo da zahvalite u sebi na lepim sitnicama koje vam se dogadjaju tokom jednog dana? Koliko puta dnevno shvatite da je život lep? Nijednom?Hodale smo sporo, jedva, korak za korakom, dok nam se hladan vetar zavlačio pod kožu, parao rumene obraze i plesao valcer sa kosom. Osećala sam dlanove kako polako trnu i kako ih hladnoća savladava. Sunce nam se rugalo sa neba, jer koliko god jako da je sijalo, toplotu kao da je namerno zadržavalo za sebe. Namrštenih lica i modrih usana odlazile smo do ugovorenog mesta koje smo odredile za predstojeće "Casual" fotografisanje. Već smo kasnile 5 minuta, što je izazivalo dodatnu mrzovolju. Kao da nije dovoljno to što idemo u inat vremenu sa odabirom odeće i smrzavamo se čitavog dana. Osećala sam kako nam se polako nervoza upliće u misli, kako stres preuzima glavnu ulogu našeg ponašanja, i kako obe jedva čekamo da se sve završi i da odemo kući. Nešto što najviše volimo da radimo, jedva smo čekale da bude gotovo.
"Joj hladno mi je. Joj gladna sam. Joj što me bole noge. Joj što me mrzi da se slikam sad..." Počela sam da se žalim na neke glupe sitnice i tako unosila nervozu medju nas. "Ma šta mi pričaš. Ne znaš koliko su mi neudobne ove cipele. Da ne pričam o tome koliko mi je hladno i koliko me sve sad nervira. Luka nas već čeka, a ja brže ne mogu." I tako smo nas dve, nezadovoljne zbog nekih potpuno trivijalnih stvari, gundjale i stvarale nezadovoljstvo tamo gde ga nije bilo. A ja sam, kao i svaki overthinker, počela da se zanimam ovom pojavom. Kako je samo lako promeniti sopstveno raspoloženje. Kako je dovoljna samo jedna sitnica da nas poremeti. Kako se nekim glupim stvarima pridodaje veliki značaj. Kako negativno razmišljanje može prerasti u negativno raspoloženje. Kako je pesimizam veoma ružna stvar.
"E, znaš šta, baš nam nije loš dan. Baš mi je drago da smo odvojile vreme da se danas fotografišemo za blog. Baš mi je drago što ćemo imati post u subotu. Baš mi je drago što ne pada kiša. Baš mi je drago što ćemo posle slikanja otići na toplu kafu ili čaj i ugrejati se. Baš si se lepo danas obukla. Baš mi je drago što kasnimo samo 5 minuta, a ne pola sata kao što umemo. Baš lepo što sija sunce. Baš je lep dan." I tako, u roku od nekoliko sekundi, raspoloženje nam se znatno popravilo. Marija je počela da se smeje i da dodaje razloge zbog kojih je danas baš lep dan. "Dobro je što nisam obula one sandale koje su mi još više neudobne. Dobro je što smo našle lepo mesto da se slikamo. Dobro je što imamo divnog fotografa koji će da nam napravi mnogo lepe slike. Dobro je što imamo dovoljno vremena i ne žurimo nigde." I od tog momenta, svakoga dana smo počele da razmišljamo o lepim stvarima koje dan pruža i svakoga dana smo bile lepog raspoloženja. Svaki put kada bi se dogodilo nešto što nije po našoj volji, umesto da se žalimo na to i pokvarimo sebi dan, pronašle bismo razloge zašto je to dobra stvar i milion drugih razloga "zašto je danas lep dan". I stvarno, svaki sledeći dan je bio mnogo lep dan. Ne zato što se nešto znatno lepše dogadjalo, ili zato što je svaki dan sijalo sunce, već zato što smo se okružile pozitivom, a sve te ružne misli sklonile po strani. Pa čak i u trenucima kada nismo verovale da je lep dan, ponavljale smo u sebi razloge zbog kojih jeste i ubrzo počele da verujemo u njih.
Evo danas je, recimo, mnogo lep dan. Zašto? Zato što je sutra jedan lep praznik. Zato što nam je kuća puna šarenih jaja. Zato što sija sunce. Zato što je proleće. Zato što ćemo sutra uživati u divnom ručku sa najbližima. Zato što ćemo svi biti pobednici tako što ćemo nekom slomiti jaje. Zato što će neko nama slomiti jaje. Zato što će vladati jedna pozitivna, mirna energija. Zato što će i sutra biti lep dan.


Dakle, koliko puta u toku dana zastanete i razmislite o tome koliko ste zapravo srećni? Koliko puta odvojite vreme samo da zahvalite u sebi na lepim sitnicama koje vam se dogadjaju tokom jednog dana? Koliko puta dnevno shvatite da je život lep? Jednom? Sasvim je dovoljno.

DSC_0558-718x1024

DSC_0557-683x1024

DSC_0547-683x1024

DSC_0542-683x1024

DSC_0540-683x1024

DSC_0531-632x1024

DSC_0526-683x1024

DSC_0529-683x1024

DSC_0565-1024x683

DSC_0539-1024x683

DSC_0527-1024x683

0 comments:

Post a Comment