happiness

DSC_0281

Razmišljam tako ponekad, šta li to znači biti najsrećniji čovek na svetu?

Šta znači to "biti svoj" i zašto je zabrana da se bude neko drugi smatrana pozitivnom porukom? Znate ono, "Ne trudi se da budeš nešto što nisi. Budi svoj. Sve drugo je već zauzeto..." Hm. Ne bih se složila.
Zašto mi koji, recimo, pokušavamo da budemo najbolja verzija sebe, ili čak nešto što možda nismo ali želimo da budemo, zašto smo konstantno sprečeni i sputavani? Zašto neko ko možda nije dovoljno kreativan da se smatra umetnikom ne bi trebalo da se trudi da to postane? Zašto neko ko možda nema veštinu pisanja ne može da se potrudi da napiše knjigu? Zašto moramo stalno da ograničavamo druge, da im se podsmevamo, da im govorimo da nisu dovoljno dobri i da bi trebalo da budu ono što "jesu"? Biti najsrećniji čovek na svetu, po mom mišljenju, nije neko ko cupka u mestu i guši se u kalupu svojih granica, već neko ko raste, prelazi svoje okvire i doseže svemir trudeći se da postane ono čemu se divi. Biti ono što "jesi" ne mora da znači biti srećan. Ali biti ono što želiš da budeš? E to je već nešto sasvim drugo.


I zato ko smo mi da bilo kome kažemo da ne može da bude ono što bi želeo da bude? Da mora da se povuče u svoje okvire i bude ono što jeste, to jest ono što mu je okolina namenila. Svi smo mi u neku ruku prošle godine bili druga osoba. Bilo da smo promenili način oblačenja, način ponašanja, svakodnevne navike ili pogled na svet, naš mentalni sklop je ove godine jako drugačiji u odnosu na prošlu. I to je sasvim u redu. Promena je sasvim u redu.
U redu je zato što to znači da rasteš, da se razvijaš, da sazrevaš i da postaješ ono čemu težiš od samog početka. Prošle godine si bila tomboy, i bila si zadovoljna sobom i svojim životom. Danas želiš da budeš dama i to bi te činilo srećnom. Ja kažem, budi. Ne moraš se truditi da ostaneš ista samo zato što neko tamo govori da moraš biti "svoj". Budi tudji, ako te to čini srećnim. Budi neko potpuno deseti.
Ja ću danas da obučem dugačku crnu suknju, belu majicu i salonke i da se osećam kao dama. Sutra ću da poželim da budem neko drugi, da izgledam privlačno i provokativno i obući ću iscepane pantalone i podvrnutu košulju. Tako mi se tog dana htelo. To me je činilo srećnom.
Na kraju krajeva, šta je koga briga?


I tako ja razmišljam ponekad, šta li to znači biti najsrećniji čovek na svetu? Biti, raditi i živeti onako kako želiš. Ništa više.

DSC_0278

DSC_0266

DSC_0262

DSC_0261

DSC_0260

DSC_0272

DSC_0275

DSC_0289

DSC_0273

0 comments:

Post a Comment