freedom

DSC_0171 Beskrajni, plavi krug. U njemu, osoba. Ljudsko biće. Izgubljena duša na pragu nezavisnog, odraslog života, prevremeno istrgnuta iz dugogodišnje svakodnevice i komfora i bačena u  budućnost koja se do skoro činila tako daleka, a sada uveliko poprima oblike sadašnjosti. 
I odjednom, sve je tako drugačije, i tako haotično, i tako nesigurno, i tako stresno, i nepoznato, i novo, i... divno.  I svet je tako veći nego što se činilo, i lepši, i slobodniji. 

Osećaj slobode je uvek bio individualna stvar, osobeno shvatanje i lična percepcija prožimana različitim osećanjima. Medjutim, za nas koji smo ceo dosadašnji život proveli u stegama mišljenja ljudi iz malog grada, realnosti koja podrazumeva da te svaka osoba koju sretneš na ulici unapred zna, nebitno da li te poznaje, i sa spoznajom da po pravilu treba da se ponašaš onako kako to oni od tebe očekuju, reč "sloboda" nikada nije dovoljno jako odjekivala u našim ušima da bismo je istinski razumeli. To je oduvek bio neki izlizani pojam koji se previše često pojavljivao u citatima koji bi trebalo da imaju neko dublje značenje. Ali nisu. Ne za nas. 

Ali onda odeš, pobegneš, otputuješ ili se preseliš na neko drugo, nepoznato i veliko mesto. Na poljanu prepunu različitog cveća gde odjednom belu radu nije briga zašto ljubičica nije bela kao što je ona, niti lala osudjuje ružu zato što ima trnje. Na mesto gde ljudima nije cilj da te osudjuju i spotiču, već se trude da ti pomognu ili da te ne sputavaju. U grad čijim ulicama prolaziš bez pogleda uprtih u tebe, i čiji stanovnici proširenih shvatanja cene i razumeju tvoja interesovanja i nisu ti prepreka na putu ka onome što jesi. 
I tada, dok se uveče vraćaš nepoznatim ulicama i prolaziš pored nepoznatih ljudi, punim plućima udišeš svoj prvi dah slobode. I tek tada počinješ da razumeš šta ta reč "sloboda" zapravo znači. I pronalaziš je u koracima koje praviš bezobzirno i sa lakoćom, jer znaš da nisi okružena osobama koje čekaju da se spotakneš. Pronalaziš je u ljudima koji iskreno žele i vole tvoje prisustvo bez ikakve koristi koju možda vide u tvom prisustvu. Pronalaziš je u ljubavi koja nije unapred analizirana, u osobi koju nisi poznavao ranije i o kojoj ne znaš apsolutno ništa, i niko i ništa ti ne može nametnuti mišljenje o njoj, osim tvog ličnog iskustva sa njom.
Pronalaziš je u nezavisnosti koja ti je pružena i u odgovornosti koju od sada imaš. I pronalaziš je u sebi - u neograničenoj mogućnosti da budeš ono što jesi, bez ikakvih filtera. 

I sve je novo, i nepoznato, i po prvi put ne znaš šta ide dalje i šta će se uskoro desiti. I ta pomisao te plaši i zastrašuje, i čak u delićima sekunde poželiš da se vratiš... Ali taj osećaj slobode koji konačno udišeš mnogo je lepši od običnog kiseonika koji te je ranije zaslepljivao. I nešto što je nekada bilo tako bitno i veliko, sada je samo delić univerzuma koji te okružuje i koji tek sada možeš da spoznaš. Jer nešto što se ranije činilo važnim, sada je potpuno nevidljivo. I ti postaješ samo jedna tačkica na ogromnoj planeti, i to je najlepša spoznaja na svetu.

***

Beskrajni, plavi krug. U njemu, osoba. Ljudsko biće. Izgubljena duša koja gleda u oči nove, nepoznate i zastrašujuće budućnosti... Ali, po prvi put, slobodne. DSC_0157 DSC_0156 DSC_0163 DSC_0164 DSC_0167 DSC_0166 DSC_0173 DSC_0179

0 comments:

Post a Comment