more kindness, please

image Uporno mislimo da su talenti, znanje isrcpljeno iz raznih knjižurina i enciklopedija, poznavanje različitih jezika i velike brojke pročitanih naučnih tekstova ono što nas izdiže iz mase.
Trudimo se da prilikom prvih susreta istaknemo svoju inteligenciju, znanje, intelektualne sposobnosti, rečnik obogaćen raznim izrazima koji se ne koriste u jednom prosečnom razgovoru, da delujemo pametno, obrazovano i načitano. Smatramo da je bolje biti inteligentan nego srdačan, da je bolje biti okrutan i hladan, nego naivan i dobrodušan... Da je bolje ispasti djubre nego ispasti glup.

 Zašto?
Zar nam nije draže sresti osobu koja na druge ljude gleda bez osuda, bez predrasuda, bez kompleksa i nadmenosti? Koja bira da u ljudima vidi ono što je dobro, a da ne ističe ono što je loše? Koja ima visok prag tolerancije i koja se trudi da razume tudje postupke i ponašanje pre nego što donese bilo kakav zaključak? Koja je u svakom trenutku spremna da te stavi ispred sebe i da ti pomogne? I koja ume da ti kaže hvala i izvini onda kada to zaslužuješ?
 Zar nam nije draže sresti i zavoleti takvu osobu, nego onu koja u sebi nosi znanje, ali ne i ljudskost?

 Zašto nam takve osobe nisu uzori?
Zašto je lako osuditi takvu osobu prosto zato što ona recimo ne zna da govori engleski ili šta znači reč "secesija", ili nema sve desetke na fakultetu, ili nije dovoljno pametna?
Počeli smo da dozvoljavamo sebi okrutnost i drčnost prema ljudima od kojih smatramo da smo pametniji i da smatramo da imamo puno pravo na to.
Smejemo se ljudima koji ne znaju onoliko koliko i mi i sarkazam nam je omiljena melodija u razgovoru sa njima. Divimo se onima koji su inteligentni, a arogantni i voleli bismo da važimo za jedne od takvih.
 "Naše znanje nas je napravilo ciničnima, a pamet tvrdima i neljubaznima".

 Hajde da ne bude tako. Hajde da shvatimo da je mnogo bolje biti iskren, dobroćudan, prijateljski nastrojen i nesebičan, nego hladan i nadmen, a "pametan". Hajde da pokušamo da pomažemo jedni drugima, a ne da se sputavamo medjusobno jer mislimo da smo bolji. Hajde da živimo kroz tudju sreću, a ne da se hranimo tudjom nesrećom.
 Hajde da pokušamo da budemo bolji ljudi... Ne moramo da budemo pametniji.
DSC_0501 DSC_0491 DSC_0479 DSC_0488 DSC_0477 DSC_0493 DSC_0484

0 comments:

Post a Comment